Studioshoot met C.C., voor een fotowedstrijd uitgeschreven door Specsavers Opticiens. Opticien : Een opticien is iemand die kundig is in de optica. De opticien is vooral werkzaam binnen de oogzorg.

Werkzaamheden

De voornaamste taken van een opticien binnen een brillenzaak is het meten van de refractiefouten (of gebrek eraan) van iemands ogen. Het refractioneren (opmeten van de oogfout) gebeurt meestal met behulp van een letterkaart. Een refractiefout kan dan worden verholpen met een bril of contactlenzen zodat iemand weer scherp kan zien. Afhankelijk van de optiekwinkel zal de opticien ook de glazen in een door een klant gekozen brilmontuur inslijpen. Ook optische bijartikelen zoals loepen, verrekijkers, telescopen, microscopen en niet-optische artikelen zoals barometers zijn vaak bij de opticien te verkrijgen. Naast het opmeten van de oogfout bestaan de taken van een opticien ook uit advies en verkoop van monturen en brillenglazen en het repareren van beschadigde monturen. Ook klanten instrueren in het gebruik van contactlenzen, evenals het controleren of het oog goed reageert op de contactlenzen behoren tot de werkzaamheden.

Titelbescherming

  • Sinds eind twintigste eeuw kent het beroep van opticien in Nederland geen titelbescherming meer, waardoor het dus is toegestaan dat niet-gediplomeerd personeel als opticien kan werken. Hetzelfde geldt voor de contactlensspecialist. Dit heeft als nadeel dat je dus niet weet of je met een gediplomeerde opticien te maken hebt, of met iemand die hoogstens een cursus gevolgd heeft. Optometrist en orthoptist zijn wel beschermde titels.

Opticiensketens

Opticiens werken zelfstandig of ook wel in ketenverband. Hierbij zijn er dan variaties van franchise formules of echt filiaalhouderschap mogelijk. In Nederland zijn er steeds meer opticienketens aanwezig met vele vestigingen door het gehele land. Soms is hier ook sprake van internationaal opererende bedrijven. Bekende grote ketens zijn Hans Anders, Pearle en Specsavers.
error: Content is protected !!