Boudoir fotografie is een genre van de fotografie waarbij vrouwelijke onderwerpen in sensueel suggestief of sensuele poses geportretteerd worden. Het is verschillend met de vorm, van erotische fotografie in de nadruk die gelegd word op de esthetische kwaliteiten van het onderwerp en het vakmanschap van het fotografisch proces.

Oorsprong van de zin

Het woord “boudoir” is door de geschiedenis heen gebruikt als de naam voor diverse kamers (of delen van kamers) gebruikt door vrouwen. Het boudoir is altijd gerelateerd aan de slaapkamer en wordt beschouwd als een privé-ruimte. Het is gebruikt om te verwijzen naar een kleedkamer, een traditionele slaapkamer of een zitkamer binnen een slaapkamer. Deze toepassingen hebben geleid tot de moderne korte definitie van boudoir fotografie als “slaapkamer fotografie,” Hoewel boudoir fotografie kan worden uitgevoerd in een verscheidenheid van omgevingen.

Boudoir is afgeleid van het Franse woord “bouder,” wat betekent “pruilen.”

Kenmerken

Er zijn veel elementen die kunnen worden gebruikt voor identificatie als zijnde boudoir fotografie, hoewel geen van hen exclusieve zijn of garantie dat een foto het beste classificeert als boudoir. Het onderwerp is in het algemeen te omschrijven als het uitbeelden van uitkleden, of dragen van iets onthullend zoals een badjas of zelfs gedeeltelijk naakt, misschien verborgen door een object in de kamer of verborgen door de hoek van de camera. Als zodanig spelen veel boudoir foto’s in op het idee van het plagen van kijker en suggereren meer dan eigenlijk wordt weergegeven. Dit is een belangrijk onderscheid van erotische fotografie, waar de nadruk meer ligt op het onthullen.

Boudoir fotografie vind vaak plaats in een geïdealiseerde omgeving, zoals een elegant ingerichte slaapkamer of een natuurlijke mooie buitenruimte. Boudoir fotografie is vaak in opdracht van het onderwerp als een cadeau voor een geliefde of echtgenoot, zodat alledaagse persoonlijke omgevingen gemeenschappelijk worden gemaakt.

Onderwerpen

De vrouwen die als onderwerp voor boudoir fotografie fungeren zijn vaak niet professionele modellen. Deze dagelijkse vrouwen zijn vaak flink geregisseerd door de fotograaf of een assistent om er natuurlijk en op hun gemak uit te zien. Boudoir foto’s kunnen worden geretoucheerd maar zijn niet onderworpen aan de dezelfde “airbrush” en digitale manipulatie als commerciële erotische fotografie. Het idee is dat enkele van de “gebreken” van het model zichtbaar blijven als middel om het realisme van de afbeelding te verhogen. Boudoir modellen kunnen verschillen in leeftijd en het uiterlijk ten opzichte van de geïdealiseerde modellen bij de erotische fotografie en vormen een heel diverse groep die meer in overeenstemming is met de algemene bevolking.

Geschiedenis

Hoewel de term veel later ontstond, is boudoir fotografie zo oud als de vroegste fotografische vormen. Zij is geïnspireerd op de elementen van de sensuele schilderkunst en prentkunst en die waren verschillend van, maar aan de erotische kunst gerelateerde.  Boudoir fotografie werd populair bij het begin van de nieuwe commerciële drukmethoden in de 20e eeuw en maakte deel uit van de Pin-up rage van de jaren 1940 en 1950.

Boudoir fotografie vandaag

Vandaag, net als vele industrieën en kunstvormen, is boudoir fotografie veranderd door het Internet. Lokale boudoir fotografen adverteren hun diensten als “smaakvol” en “discreet,”  voornamelijk aan middenklasse en rijke vrouwen. Velen gebruiken boudoir fotografie als een aanvulling op ander fotografisch werk.

error: Content is protected !!